FAQ

 

Wat is een urn?

Een urn is een pot/urne waarin je de overblijvende as van een crematie in kan bewaren. Urnen komen in verschillende soorten materialen zoals staal, keramiek of steen. Tegenwoordig is er veel meer mogelijk en is de urn een object geworden wat met de tijd  meegaat. Op deze site www.eenwaardevolleherinnering.nl vind je bijvoorbeeld duurzame urnen van cardboard en natuurstof. 

 

Wanneer krijg ik de as mee van het crematiorum?

Je krijgt de as van je dierbare 30 dagen na de crematie mee. Dit conform de wet op de lijkbezorging. Je hebt dus, in tegenstelling tot het uitkiezen van een kist, de tijd om over een passende en geschikte urn na te denken.

 

Natuurstof urn wat is dat?

De natuurstof urn is van speciaal gecertificeerd materiaal gemaakt genaamd ARBOFORM® .  De urnen van natuurstof vind je onder het kopje duurzaam bij natuurstof op de site. Hieronder de uitleg van de fabrikant.

"ARBOFORM® bestaat voor 100% uit hernieuwbare bronnen en is biologisch afbreekbaar. Een deel van dit materiaal is lignine, dat na cellulose het tweede meest voorkomende polymeer in de natuur is. Lignine is een bijproduct van de pulpindustrie en accumuleert wereldwijd ongeveer 50 miljoen ton per jaar. Door lignine te mengen met natuurlijke vezels (vlas, hennep of andere vezelplanten) en natuurlijke additieven, verkrijgen we een verwerkbaar composietmateriaal onder temperatuur en drukvezels dat op kunststof spuitgietmachines kan worden verwerkt tot onderdelen." Vertaald met translate 

 

Duurzame urnen kan dat?

De relief urnen en schalen komen van een fabrikant die het volgende daarover zegt:  

Onze urnen zijn gemaakt van 100% puur natuurlijk materiaal, gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Net als hout passeren ze organisch-organisch en vervuilen ze ons grondwater niet in vergelijking met metalen urnen. Onze urnen zijn CO2-neutraal en daarom ecologisch onschadelijk. We leveren een waardevolle bijdrage aan onze omgeving.

 

Cardboard urnen wat zijn dat?

De cardboard urnen zijn gemaakt van FSC gecertificeerd karton en is een hoogwaardig ecologisch en duurzaam product met een prachtige vormgeving. De honingraat structuur maakt deze urn ontzettend sterk. De cardboard urnen zijn volledig recyclebaar en biologisch afbreekbaar, ontworpen en handgemaakt in Italie.

 

Graveren van een urn kan dan?

Ja zeker! veel urnen in mijn collectie kunnen worden gegraveerd. Vaak kan dit direct al bij de leverancier geregeld worden. Het is zelfs ook mogelijk om een afbeelding op de urn te laten zetten denk bijvoorbeeld aan een foto. Zet in het opmerkingen veld wat jouw wensen zijn en ik zoek voor je uit wat de kosten zijn. De kosten worden achteraf gefactureerd.

 

Kan een duurzame of natuurstof urn ook in huis bewaard worden?

Ja dat kan. Het materiaal is afbreekbaar het proces gaat echter erg langzaam. De urn blijft voor minstens 15 jaar goed. De afbreekbare urnen zijn om te begraven door de omstandigheden in de grond wordt het proces versneld. Omdat de urn in huis staat zijn die invloeden er niet en blijft de urn erg lang houdbaar. Voorkom wel direct vocht en zonlicht verder is op zijn tijd afnemen met een vochtig doekje en afstoffen voldoende.

 

Moet ik in een kist als ik gecremeerd wil worden?

Nee! Dat hoeft niet. Je kunt worden opgebaard in een wade en op een baar gelegd worden. Deze opties zijn vrij onbekend en voegen toe aan jouw ecologische voetprint. Een baar en een wade zijn van biologisch afbreekbaar materiaal gemaakt. Ook hoef je niet per se in een houten kist. Er zijn ook veel kartonnen varianten beschikbaar.

 

Wat gebeurt er allemaal na mijn crematie?

Jouw as wordt opgevangen en gegranuleerd (dit houdt in dat jouw as vermalen wordt) daarna wordt jouw as in een speciale container van. het crematorium 30 dagen bewaard. Dit heeft te maken met de wet op de lijkbezorging. In jouw container en straks in jouw urn ligt een crematiesteentje met jouw unieke nummer. Na 30 dagen mogen jouw nabestaanden jouw as komen ophalen. 

 

Ik heb de asbus van het crematorium meegekregen wat nu?

Met mijn relatief grote urnen is het mogelijk dat de asbus direct in de urn geplaatst kan worden. De asbussen van een crematorium zijn vaak basic en cilindervormig. Heb je liever een aszak dan zijn deze op mijn website te verkrijgen als biologisch afbreekbaar. 

 

Wat doe ik met het losse deksel van de urn?

Je kan er voor kiezen om deze te verlijmen. Vaak zit er een speciale groef in bijvoorbeeld de keramische en de houten urnen. Het advies is om een siliconen lijm te gebruiken. Jouw uitvaartbegeleider of het crematorium kunnen dit voor je regelen.

 

Moet ik gelijk een urn kiezen bij het crematorium?

Nee hoor dat hoeft niet. Jouw nabestaanden kunnen in alle rust een passende urn voor je gaan zoeken. De asbus van het crematorium kan je gewoon meenemen.  Crematoria hebben hun eigen vrij beperkte keuze uit urnen. Veel mensen weten vaak niet wat er allemaal mogelijk is op het gebied van urnen. Het is daarom aan te raden om gerust rond te kijken.

 

Wordt de as van mijn huisdier gegranuleerd?

Zoals bij mensen granuleren wel standaard is wordt dit vaak niet gedaan als dieren worden gecremeerd. Het beste is dat met het dierencrematorium te bespreken.  De as is grover van structuur en er kunnen kleine stukjes bot nog zichtbaar zijn. Dit heeft effect op de inhoud van de urn. Hoe fijner de as vermalen is hoe groter de kans dat de urn groot genoeg is. Bij de dierenurnen zijn verschillende maten beschikbaar dit ziet u in het dropdown menu van de door u gekozen urn.

 

Is een aszak nodig?

Ik adviseer om de as van je dierbare wel in een speciale aszak te bewaren. Dit voorkomt problemen als er een ongelukje met de urn gebeurt. De as is extra beschermd. Via de website heb ik voor nu alleen biologisch afbreekbare aszakken. Deze kun je in de urn doen en zolang het droog blijft gaat deze aszak erg lang mee. Jouw uitvaartbegeleider of het crematorium kunnen je helpen met het vullen van de urn/aszak.